I Nathalie Stevens föreläsning tar hon oss tillbaka till gymnasieåren och den blomstrande studenten 2016. Hur den psykiska ohälsan med kvävningskänslor, overklighetskänslor och rädslan för att bli tokig skapade ett kontrollbeteende hos Nathalie där hon försökte kontrollera sin vardag. Hon fastnade i en ond cirkel av panikkänslor som ledde till att hon utvecklade agorafobi.

Nathalie föddes i en liten ort kallad Forshaga utanför Karlstad, där hon växte upp med sina tre syskon och sin mamma. Men det som utåt sett verkade som en helt vanlig uppväxt hade en mörk baksida. Som barn var Nathalie med om traumatiserande övergrepp av en nära anhörig som gav djupa ärr i både kropp, psyke och själ. Som vuxen hamnade hon senare i en giftig relation med en kontrollerande man som skadade henne ytterligare.

Tonårstiden som egentligen ska bestå av vänner, utveckling och skratt fylldes istället av självhat, illamående och charader. Att låtsas att må bra och att gömma sig bakom en fasad inför familj, vänner och lärare blev Nathalies vardag.

Nathalies självkänsla hamnade på botten och hon tappade kontrollen över sitt liv. Bägaren rann till slut över av pressen och de krav som ställdes både socialt och i skolan. Hon utvecklade stark ångest och hade konstant en känsla av att ständigt vilja fly och begränsa sig i vardagen. Livet präglades av kvävningskänslor, overklighetskänslor och en rädsla för att bli tokig – något som skapade ett kontrollbeteende hos henne där hon försökte kontrollera sin vardag och fastnade i en ond cirkel av panikkänslor som ledde till att hon utvecklade agorafobi.

Hittade rätt verktyg för att hantera sitt mående

Efter många möten med vården och skolsjuksköterskan fick hon slutligen träffa en KBT-psykolog, något som förändrade hennes liv genom att ge henne verktyg för att hantera sin ångest och PTSD. Hon mår idag bra och vågar släppa kontrollen, fångar dagen som den kommer och lever i nuet. Hon har funnit verktygen hon behöver för att hitta en balans och hålla den psykiska ohälsan borta. Hon jobbar som undersköterska, umgås med vänner och är fri från kontrollbeteendet.

Nathalie berättar äkta, rättframt och rafflande om sina tuffaste år. I föreläsningen får vi höra om hur Nathalie rest sig ur mörkret, funnit ett inre lugn och hittat den balans som hon i sina tonår saknade. Livet som ung och osynlig, men ändå stor och vuxen. Om perioden i livet då man ska hitta sig själv och experimentera och ta risker. Intensiteten av en tonårings känslor och av att fångas i sig själv. Samt hur faktorer runt omkring en så som sociala medier, skolan och relationer påverkar självkänslan utan att man själv ens kanske märker eller förstår det.